Verzorging

Voeren

Jan Roelofs geeft de duiven het hele jaar gerst. In de winter, ná de rui is dit wel 60 á 70%. In het vliegseizoen en tijdens de kweek is dit ongeveer 30 á 40% aangevuld met Wielink vlieg- en kweekvoer. Daarnaast is er grit aanwezig.

Tijdens de rui krijgen de dieren ¼ deel rui winter mengeling, ½ deel vlieg mengeling en ¼ gerst. Elke dag vult Jan Roelofs dat aan met grit en lijnzaad. Er wordt in het seizoen niet opgevoerd maar drie dagen vóór de inkorving krijgen de duiven snoepzaad in het broedvak bijgevoerd.

Jan Roelofs speelt de duiven allemaal op het nest, én met volle bak, dat wil zeggen, opeten en dan bijvullen. De jongen krijgen hetzelfde voer, alleen geen volle bak.

Medisch

De duiven van Jan Roelofs krijgen, in de winter, net na de rui, een vijftien daagste Paratyphuskuur met daarna drie dagen vitaminen. Zowel de vliegers als de kwekers krijgen de eerste keer dat ze op eieren zitten een geelkuur.

Vanzelfsprekend krijgen alle duiven de verplichte enting tegen Paramixo. Bij de jongen is dit een gecombineerde Paramixo/Pokken prik.

Vóór het vliegseizoen laat Jan Roelofs de dierenarts Hans van de Sluis de mest en de keel op mogelijke besmettingen controleren. Zonodig volgt er een kuur, om het seizoen goed te beginnen.

Bij thuiskomst geeft Jan Roelofs de duiven meestal een 3 in 1 pil of een Spartrix pil en sluit ze twee dagen op in verband met mogelijke besmetting van andere duiven.
Bij thuiskomst van de grote fond geeft Jan Roelofs zijn duiven altijd elektrolyten te drinken. Wekelijks krijgen de duiven een bad met badzout. De duiven zien er daarna weer prachtig uit.

Na het vliegseizoen volgt opnieuw een controle bij dierenarts Van de Sluis. Meestal is er niets aan de hand, soms iets last van wormen in verband met het oppikken van slakjes op de dijk. Daarom geef ik een wormkuur als voorbehoedend drie weken voor het koppelen. Na het vliegseizoen gaan alle ramen open. Dit blijft de hele winter zo. Dat bevalt Jan prima. Veel lucht in het stille seizoen.

Jan laat de duiven vanaf c.a. 15 oktober tot ongeveer 1 maart niet los in verband met roofvogels.
Na de rui geeft Jan meestal nog een wormenkuur.